Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vést férovou diskusi s názorovým oponentem dokáže jen málokdo.

Házet láhve dokáže každý hlupák. Děsí mě úroveň současné komunikace o politice a nízká úroveň respektu k názoru druhých. Čím dál více se zužuje na vulgaritu, agresivitu a “nálepkování”.

Děsí mě, že se dnes politici vyhýbají přímému kontaktu s občany, protože mají strach z agresivních reakcí. A když se najde vrcholový politik, který má odvahu přijít za skupinkou občanů, kteří s ním nesouhlasí, aby s nimi diskutoval, aby jim vysvětlil své argumenty a vyslechl jejich názory, přiletí místo toho láhve, odpadky a nadávky. A to je pro úroveň demokracie zlé vysvědčení.

Nikdy se nesmířím s takovouto primitivní formou komunikace. Bytostně odsuzuji agresivitu, zastrašování a všechny jejich projevy. Obzvláště u politiků, ostatně dodnes mám v živé paměti obraz známého politika, jak fackuje mladého člověka, který na něho pokřikoval. Reakce na slovní agresi nemůže být fyzická agrese. Mrzí mě, že média často takového politika vnímají jako “chlapáka” a jeho útok v podloubí sněmovny přijali takřka s obdivem.

Když Andrej Babiš šel diskutovat s demonstranty, jediným argumentem byly hozené láhve. A pan Kalousek ve svém vystoupení neodsoudil agresivitu některých protestujících, nehovořil o ohrožení demokracie, která je přece principiálně postavená na dialogu, debatě a výměně názorů. Namísto toho pan Kalousek nevybíravě zaútočil na Andreje Babiše a absurdně ho obvinil ze zbabělosti. A velmi mě mrzí, že se média ani nepokusila zprostředkovat svým čtenářům a divákům pravdu. Média se doslova radovala z cynické provokace lídra “demokratů a antibabišovců”. Jako by média už nepamatovala vajíčkové útoky, létání kamenů na Jižní Moravě, ošklivá zmlácení několika politiků. Ano, už to potkalo Paroubka, Topolánka, Dostála, Dolejše, Sobotku a další.

Vzpomenula jsem si na slova mého oblíbeného a moudrého izraelského spisovatele Amose Oze, že i holokaust začal slovy. Tím, jak se k sobě lidé chovali, jak o sobě smýšleli, hovořili, psali a diskutovali. Právě proto píšu tento blog a apeluji na všechny, abychom vážili svá slova, hájili pravdu a ctili zásady demokratické debaty - ctili vzájemný respekt. Jinak hrozí, že se nám to vymkne z rukou a namísto slov začnou létat nejen láhve, ale i kameny a to bude konec, který si jistě nikdo z nás nepřeje.

Tak závěrem, vzdor všemu jsem ráda, že ještě stále máme několik málo politiků, kteří jsou ochotni i nadále diskutovat se svými oponenty, i za těchto podmínek.

Autor: Eva Sykova | úterý 17.7.2018 16:23 | karma článku: 34,15 | přečteno: 920x
  • Další články autora

Eva Sykova

Nakládání s vodou má být veřejnou službou, nikoli zdrojem zisků korporací

Rozprodej a následné chaotické roztříštění vlastnictví vodohospodářské infrastruktury, ke kterému došlo v 90. letech minulého století, považuji za obludné. Hrozné, ostudné a nešťastné.

19.9.2018 v 13:38 | Karma: 20,44 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

EU ničí nadutost odpovědných

Evropský parlament většinou hlasů schválil návrh na zahájení řízení proti Maďarsku dle článku 7 Smlouvy o EU.

16.9.2018 v 17:21 | Karma: 34,95 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Kam kráčí naše společnost?

Mám za to, že svět už delší dobu kráčí špatným směrem. Dění nedávných dnů u nás doma mne v tom jen utvrzují. Připomínka událostí před padesáti lety, doby, kdy národ držel pospolu jako nikdy, lidi spíše dále rozdělila.

25.8.2018 v 16:31 | Karma: 24,03 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Rok 1968 - Malí jsme nebyli, nejsme a nebudeme

Půl století. Krátký, či dlouhý úsek historie? Jak pro koho. Jinak se na něj dívá pamětník, jinak příslušník mladší generace. Píši o srpnové okupaci Československa, ale ne jen o ní.

20.8.2018 v 17:19 | Karma: 19,13 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

100 let od vzniku Československého letectva

V úterý 4. srpna jsem se zúčastnila pietního aktu u Okřídleného lva na pražském Klárově. Na pietní akci byli přítomni kromě politiků, vrcholní zástupci naší armády i velení NATO, kardinál Dominik Duka a především řadoví občané.

15.8.2018 v 14:52 | Karma: 12,53 | Přečteno: 239x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 997x
Eva Syková pracovala více než 50 let v Akademii věd ČR a na Universitě Karlově. V letech 1990-2016 byla vedoucí Oddělení neurověd v Ústavu experimentální medicíny AVČR. V r. 1996 založila Ústav neurověd 2. lékařské fakulty UK a Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad UK. V letech 2001-2016 byla 4x zvolena ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AVČR. V letech 2012-2016 byla 1. místopředsedkyní Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a poradkyně předsedy vlády. V r. 2012 byla jako nezávislá kandidátka za ČSSD zvolena senátorkou Parlamentu ČR za Prahu 4.  Je místopředsedkyní Výboru pro evropské záležitosti a Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky.Syková je lékařka, hlavní oblastí jejího výzkumu je neurofyziologie. Publikovala práce v medicíně, v neurovědách, o základních funkcích mozku a míchy, dále práce o kmenových buňkách a tkáňových náhradách, práce v biofyzice a v makromolekulární chemii. Její práce si získaly vysoké mezinárodní uznání. V České republice rozvinula základní i klinický výzkum kmenových buněk. Publikovala celkem 865 publikací a je spoluautorka 9 patentů. Její publikace byly citovány více než 10220 krát  a má H-index je 60. Patří tak k nejcitovanějším českým vědcům. Obdržela 20 ocenění a cen, např. Cenu České lékařské společnosti, Purkyňovu medaili AVČR. V roce 2013 obdržela Státní cenu – Medaile za zásluhy 1. stupně. Za nejprestižnější ocenění vědecké práce považuje zvolení členkou Academia Europea, ocenění Manažerka roku 2011. Zastává celou řadu funkcí v domácích a mezinárodních organizacích. Hlavní náplní její práce je v posledních 6ti letech práce v Senátu PČR. Zabývá se především otázkami vzdělávání v oblasti základního a vysokého školství, otázkami ve zdravotnictví, životním prostředí, dopravě, mediální politikou a záležitostmi Evropské unie.

Seznam rubrik