Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kůrovec ničí naše lesy, protože jsme hloupí.

Zkušeností je třeba si vážit. Také jim naslouchat. A ještě lépe, řídit se jimi. Platí to všeobecně. V souvislosti se současnou kůrovcovou kalamitou v našich lesích rovněž. O boji se škůdcem rozhodují zhusta amatéři.

Odborníci zticha nejsou, ale snad jim nikdo ani nenaslouchá. A brouk požírá jeden strom za druhým. Ba co hůře, s poraženým a vytěženým dřevem se roznáší po celé republice. Šokující odhady tvrdí, že neuděláme-li tomu v řádech měsíců přítrž, za deset, patnáct let bude naše krajina bez lesů, jak je známe dnes!

Současná kůrovcová kalamita je svým rozsahem katastrofou. Předčila ji snad obdobná kalamita po druhé světové válce. Tehdy tuto, ale i mnohem starší kůrovcové kalamity, se ovšem podařilo v průběhu dvou tří let zvládnout. Jenže to měli v rukou odborníci. Lesníci, ctící tradice a zkušenosti svých předchůdců. Jen díky nim se u nás pořád ještě najdou místa se stromy, včetně oněch hloupě osočovaných smrků, staré dvě stě a více let. Jenže pokud řešení současného stavu budou mít v rukou laici, aktivisté, či moderní správci, opírající se o názory ekologicky zaměřených pseudovědců a v neposlední řadě těžařská lobby.

O naivitě, řekla bych spíše hlouposti novodobých odborníků, svědčí například současné tažení proti smrkovým monokulturám. Zjednodušená teze, podle které by bylo záhodno smrky z našich lesů vymýtit a nahradit je jinými, prý odolnějšími stromy, je pochybná od svého počátku. Stačí jen uvést, že les, jak to říkají staří lesníci, roste 100 až 200 let. A nikdy není stejného stáří. Ti, co dnes v našich lesích řádí, jako prospektoři kdysi na Klondiku, by ale nejraději vzali sekery, pily, dnes vlastně harvestory, což jsou ta strojová monstra, která umí strom nejen porazit, ale na místě i odvětvit, zbavit kůry a nařezat do úhledné kulatiny, vše pokáceli, zpracovali, prodali a na vzniklých holinách vysadili jilmy, jedle, duby, cizokrajné pichlavé smrky, modříny, či jasany se všemi jejich neduhy a škůdci, jako třeba mniškami, obaleči, klíněnkami a kdo ví, jak se všichni ti požírači stromů jmenují. To není cesta. Ve skutečném lese je místo pro mnohé stromové velikány, mohou a měli by růst vedle sebe, vzájemně se podpírat.

Takže, chceme-li, abychom nad kůrovcem skutečně zvítězili, vraťme lesy lesníkům, odborníkům, co mají za sebou na tři stovky let generací svých předchůdců a jejich zkušenosti. To jako první krok. Následovat musí krok druhý. Nemáme sice již ministerstvo lesního hospodářství, ale jsou tu námi placení úředníci, co na ministerstvu zemědělství mají tuto problematiku na starosti. Nejsou-li odborníky, vyměňme je. Rychle a dřív, než bude pozdě. A chtějme po nich důslednou kontrolu a vymáhání dodržování nejen stále platného, žel málo respektovaného, lesního zákona, ale i dalších předpisů a nařízení. Není totiž pravda, že nevíme, jak šíření kůrovce zabránit a jak s ním bojovat. Lesníci, tedy odborníci to vědí, jen se to prostě trestuhodně nedělá.

Budu konkrétní. Jak je možné, že nikdo nechodí po lese a neoznačuje stromy napadené škůdcem a jak je možné, že kůrovcem napadený strom není následně v řadu dnů poražen? Nikoliv ovšem mašinou, která ponechá kůru i s brouky na místě a umožní jim tak napadnout okolní, ještě zdravé, stromy. Proč nikdo na místě uloženou kulatinu z napadených stromů neošetří dobře známými přípravky na likvidaci brouků, ale hned ji z lesa vyveze i s kůrovcem jinam a tím vlastně umožňuje šíření nákazy dál a dál? Proč se nevyžaduje, aby okolí skládky kulatiny z napadených stromů nebyly tak, jak hlásí povinnost, osázeno lapači kůrovce? Proč je zesměšňována teorie, že brouka z napadených lesů i na vzdálenost desítek kilometrů může zanést vítr, když nikdo nepochybuje o tom, že zrnka písku ze Sahary u nás s deštěm padají běžně, přičemž ona zrnka jsou mnohonásobně těžší, než ten zpropadený brouk? A mohla bych pokračovat, třeba požadavkem nezbytné prevence, anebo tím, že je bez jakýchkoliv námitek nezbytné zakázat jinou těžbu dřeva, než vytěžování kůrovcem napadených stromů a tak nemocné stromy rychle dostat z lesů. A tak dál a tak podobně.

Je to moc odborné? Nemyslím si. Pochopit, v čem je problém, svede každý laik. Ten by ovšem neměl, jak je tomu často dnes, rozhodovat, co s tím problémem dělat, jak ho řešit. V senátu jsem k tomuto tématu nejednou vystoupila, jela jsem se senátním výborem na Šumavu a setkali jsme se s lesníky a starosty z postižených lokalit, zabývali jsme se peticí a jednali s řediteli národních parků, včetně šumavského. Nejen jako senátorce, ale jako občance, moje srdce bije pro Šumavu, kam ráda jezdím. Ale proč o problematice boje s kůrovcem píši dnes? I to má své vysvětlení. Už v září přestane být kůrovec aktivní. Až do jara by měl být tedy čas se na jeho zvládnutelnou likvidaci odborně a hlavně personálně připravit. Když to neuděláme již tuto zimu, může být na všechno pozdě!

Autor: Eva Sykova | neděle 12.8.2018 16:08 | karma článku: 41,49 | přečteno: 4379x
  • Další články autora

Eva Sykova

Nakládání s vodou má být veřejnou službou, nikoli zdrojem zisků korporací

Rozprodej a následné chaotické roztříštění vlastnictví vodohospodářské infrastruktury, ke kterému došlo v 90. letech minulého století, považuji za obludné. Hrozné, ostudné a nešťastné.

19.9.2018 v 13:38 | Karma: 20,44 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

EU ničí nadutost odpovědných

Evropský parlament většinou hlasů schválil návrh na zahájení řízení proti Maďarsku dle článku 7 Smlouvy o EU.

16.9.2018 v 17:21 | Karma: 34,95 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Kam kráčí naše společnost?

Mám za to, že svět už delší dobu kráčí špatným směrem. Dění nedávných dnů u nás doma mne v tom jen utvrzují. Připomínka událostí před padesáti lety, doby, kdy národ držel pospolu jako nikdy, lidi spíše dále rozdělila.

25.8.2018 v 16:31 | Karma: 24,03 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

Rok 1968 - Malí jsme nebyli, nejsme a nebudeme

Půl století. Krátký, či dlouhý úsek historie? Jak pro koho. Jinak se na něj dívá pamětník, jinak příslušník mladší generace. Píši o srpnové okupaci Československa, ale ne jen o ní.

20.8.2018 v 17:19 | Karma: 19,13 | Přečteno: 370x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Eva Sykova

100 let od vzniku Československého letectva

V úterý 4. srpna jsem se zúčastnila pietního aktu u Okřídleného lva na pražském Klárově. Na pietní akci byli přítomni kromě politiků, vrcholní zástupci naší armády i velení NATO, kardinál Dominik Duka a především řadoví občané.

15.8.2018 v 14:52 | Karma: 12,53 | Přečteno: 239x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 997x
Eva Syková pracovala více než 50 let v Akademii věd ČR a na Universitě Karlově. V letech 1990-2016 byla vedoucí Oddělení neurověd v Ústavu experimentální medicíny AVČR. V r. 1996 založila Ústav neurověd 2. lékařské fakulty UK a Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad UK. V letech 2001-2016 byla 4x zvolena ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AVČR. V letech 2012-2016 byla 1. místopředsedkyní Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a poradkyně předsedy vlády. V r. 2012 byla jako nezávislá kandidátka za ČSSD zvolena senátorkou Parlamentu ČR za Prahu 4.  Je místopředsedkyní Výboru pro evropské záležitosti a Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky.Syková je lékařka, hlavní oblastí jejího výzkumu je neurofyziologie. Publikovala práce v medicíně, v neurovědách, o základních funkcích mozku a míchy, dále práce o kmenových buňkách a tkáňových náhradách, práce v biofyzice a v makromolekulární chemii. Její práce si získaly vysoké mezinárodní uznání. V České republice rozvinula základní i klinický výzkum kmenových buněk. Publikovala celkem 865 publikací a je spoluautorka 9 patentů. Její publikace byly citovány více než 10220 krát  a má H-index je 60. Patří tak k nejcitovanějším českým vědcům. Obdržela 20 ocenění a cen, např. Cenu České lékařské společnosti, Purkyňovu medaili AVČR. V roce 2013 obdržela Státní cenu – Medaile za zásluhy 1. stupně. Za nejprestižnější ocenění vědecké práce považuje zvolení členkou Academia Europea, ocenění Manažerka roku 2011. Zastává celou řadu funkcí v domácích a mezinárodních organizacích. Hlavní náplní její práce je v posledních 6ti letech práce v Senátu PČR. Zabývá se především otázkami vzdělávání v oblasti základního a vysokého školství, otázkami ve zdravotnictví, životním prostředí, dopravě, mediální politikou a záležitostmi Evropské unie.

Seznam rubrik