Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zřizovateli předškolních zařízení jsou ze zákona obce a stát, by měl respektovat princip subsidiarity a neplést se jim do toho. Například nesmyslnými zákony, které jim nařizují přijímat dvouleté dětí do školek nebo povinnou MŠ pro předškoláky.

Obce znají potřeby svých obyvatel, vědí, o které služby je u nich zájem a mohou pružně reagovat na poptávku.Třeba finanční podporou soukromých mikrojeslí(v nichž jsou 4 - 6 dětí), nebo zřizováním jeslových tříd při mateřských školách, které jsou jinak personálně zabezpečené, než běžné školkové třídy. Tyto varianty jsou pro obec i levnější, než zřízení obecních jeslí, které jsou pak poloprázdné.

Zařazovat dvouleté děti do kolektivu s 28 dětmi, jimž některým může být i sedm let, k tomu dvě učitelky se šestihodinovou pracovní dobou (takže na začátku a konci dne je tam učitelka jedna) je naprostá zhůvěřilost.

Kromě jiného děti tohoto věku ještě nemají plně vyvinutý imunitní systém, tudíž ve větším kolektivu trpí častou nemocností, mají křehkou nervovou soustavu, takže celodenní pobyt v hlučném kolektivu také pro není ideální.

3 0
možnosti

Děti jsme vychovali (úspěšně), potom jsme si to ještě zopakovali částečně jako prarodiče, a řekl bych, že šoupnout dvouleté dítě lidem, které nijak neznám to je rodičovský zločin.

Zajímavé je jedno, co jsem vypozoroval za dlouhé desítky let života, s potomky z konzervativních rodin, kde matka byla doma s dětmi třeba ještě v 5 ti letech věku, v pubertě žádné problémy nebývají, kdežto s potomky z rodin alá tato blogerka bývají problémy naprosto zásadní.

Jinak snad s tím rodičovstvím jde hlavně o to, si rodičovství s malými dětmi nějak užít, šoupnout je na většinu času do ústavu to je divné. Dneska máme doma štěně, těžko si představit že ho v 8,00 šoupnu někde do útulku a vyzvednu si ho v 16,00 hodin, proč bychom si toho psa potom vlastně pořizovali. ?

3 0
možnosti

To bych na rozdil od jineho velkoryse prehledl. Obvykle za to muze stroj a ne autor.

0 0
možnosti

"Dvouleté dítěte" - alespoň nadpis by měl být bez chyby...

1 0
možnosti

Děti téměř od narození do školky? Pak ovšem zrušme mateřský příspěvek. Ten vymysleli "hlupáci", snažící se matku udržet v mateřské roli co nejdéle. Je pravda, že různí snaživci z ní udělali skočné, neboť jej dostane ta, která se stará rok, jako (ve stejné výši) ta, která pečuje o dítě celé čtyři roky.

Vše snaživá ČSSD. Tupost, pak tupost a ještě tupost. Konstatováno v diskuzi, vedené s maximální možnou slušností (odvíjí se od obsahu článku i důvodů jeho plození).

1 0
možnosti

Co je podivného na názorové pluralitě? Podivné snad pro člověka, s názory utvářenými před více než půlstoletím

0 0
možnosti

Vážená paní Syková, možná vás ve věku, kdy jste měla malé děti skutečně víc zajímala kariéra, o čemž svědčí vámi dosažené postavení. Ale myslíte, že pokladní ze samoobsluhy, uklízečku, nebo úřednici žene nějaká touha po kariéře od malých dětí do stereotypní práce? Vyhlédněte ze své bubliny a rozhlédněte se!

7 0
možnosti

Rozhlížela se přes pět a půl roku. Výsledek: ticho po pěšině.

Psát začala necelého půl roku před novými volbami. To víte, ráda by si udržela ten více než stotisícový přivýdělek (v čistých).

2 0
možnosti

E49v61a 34H66ů42l13o74v64á

20. 7. 2018 12:53

Paní Syková, dvouleté dítě ROZHODNĚ patří do máminy náruče,a maminky

mají právo - a taky povinnost - když už si ty děti pořídily - o ně v kojeneckém

a batolecím věku pečovat.

Když chci dělat kariéru, nebo platím obří hypotéku, tak si holt mateřství

odepřu. Tedy pokud nemám laskavou babičku na plný úvazek. I za třetí republiky

byly jesle pro maminky východiskem z nouze, ale tam o jeseláčky pečovaly

zdravotní sestry, a ne uštvaná učitelka v mateřince s 30ti dětmi v oddělení.

Zkuste si s některou z nich promluvit, a ne jen teoretizovat. Soukromé školky

berou i batolata, ale mají daleko víc personálu na pár dětí. A taky za jiné peníze,

než stojí státní školka.

Asi jsem nemoderní, ale myslím si, že ty děti mají tatínky, a snad pořád ještě platí, že je povinností muže se o ženu a děti postarat minimálně v době, kdy jsou nejzranitelnější, to jest když jsou děti maličké a maminka o ně doma pečuje. Doba, když jsem byla s dětmi do jejich nástupu do školky doma, byla moc krásná a s láskou na ni dodneška vzpomínám. Jo, a v práci jsem fakt o nic nepřišla.

10 0
možnosti

"Když chci dělat kariéru, nebo platím obří hypotéku, tak si holt mateřství

odepřu." - tak s tímhle přístupem bychom vymírali ještě mnohem rychleji ;-)

0 4
možnosti

Tak, proč si vlastně některé matky pořizují děti, když nejsou schopné se o něj plnohodnotně postarat alespoň do 3 let, kdy je to dítě potřebuje nejvic? Jsou samozřejmě výjimky, ale měly by být tak malé, že by nevyžadovaly žádné nové zákony. Aby si lidi prožívaly děti, které plánují co nejdříve přehodit je do cizí náruče, pak to vidím tak, že si takové matky děti pořizují jako doplněk. Vymění kariéru za péči pro dítě.

3 0
možnosti

Pořizovaly ne prožívaly

0 0
možnosti

P25a29v47e53l 58R68y63š94k67a

20. 7. 2018 12:29

Matky urychleně no pracovního procesu ! Tohle jsem slyšel hodně dávno za takzvané totality a Sovětský svaz nám v tom byl tehdy příkladem.Děti vám nejlíp vychová stát,rodiče jsou na to hloupí a nezodpovědní.Z článku na mě dýchly padesátá léta.Rv

9 0
možnosti

jenom technická - takhle to chodí třeba i na Západě, že matky mají mateřskou jen několik měsíců a pak zase zpátky. Tří nebo čtyř letá rodičovská je naše poměrně vzácná výsada ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 997x
Eva Syková pracovala více než 50 let v Akademii věd ČR a na Universitě Karlově. V letech 1990-2016 byla vedoucí Oddělení neurověd v Ústavu experimentální medicíny AVČR. V r. 1996 založila Ústav neurověd 2. lékařské fakulty UK a Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad UK. V letech 2001-2016 byla 4x zvolena ředitelkou Ústavu experimentální medicíny AVČR. V letech 2012-2016 byla 1. místopředsedkyní Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a poradkyně předsedy vlády. V r. 2012 byla jako nezávislá kandidátka za ČSSD zvolena senátorkou Parlamentu ČR za Prahu 4.  Je místopředsedkyní Výboru pro evropské záležitosti a Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky.Syková je lékařka, hlavní oblastí jejího výzkumu je neurofyziologie. Publikovala práce v medicíně, v neurovědách, o základních funkcích mozku a míchy, dále práce o kmenových buňkách a tkáňových náhradách, práce v biofyzice a v makromolekulární chemii. Její práce si získaly vysoké mezinárodní uznání. V České republice rozvinula základní i klinický výzkum kmenových buněk. Publikovala celkem 865 publikací a je spoluautorka 9 patentů. Její publikace byly citovány více než 10220 krát  a má H-index je 60. Patří tak k nejcitovanějším českým vědcům. Obdržela 20 ocenění a cen, např. Cenu České lékařské společnosti, Purkyňovu medaili AVČR. V roce 2013 obdržela Státní cenu – Medaile za zásluhy 1. stupně. Za nejprestižnější ocenění vědecké práce považuje zvolení členkou Academia Europea, ocenění Manažerka roku 2011. Zastává celou řadu funkcí v domácích a mezinárodních organizacích. Hlavní náplní její práce je v posledních 6ti letech práce v Senátu PČR. Zabývá se především otázkami vzdělávání v oblasti základního a vysokého školství, otázkami ve zdravotnictví, životním prostředí, dopravě, mediální politikou a záležitostmi Evropské unie.

Seznam rubrik